Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την έναρξη της έξαρσης μιας νέας νόσου του κορωνοϊού στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019..
 Η επικίνδυνη αυτή ασθένεια, η οποία ονομάστηκε COVID-19, εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και οι οργανισμοί υγείας εργάζονται σκληρά ώστε να αυξήσουν τις γνώσεις [του κόσμου] για τον νέο ιό και να παρέχουν συμβουλές στους πολίτες για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου.

Παρά τον φόβο μεταξύ των πολιτών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι επί του παρόντος
δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Επίσης, η Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων (WSAVA) εξέδωσε συμβουλευτικό έγγραφο με τις συχνότερες ερωτήσεις για τον κορονοϊό και τα ζώα συντροφιάς, ώστε να βοηθήσει τους κτηνιάτρους να καθησυχάσουν τους πελάτες τους. Η WSAVA θα ενημερώνει αυτές τις οδηγίες με νέες πληροφορίες όταν αυτές θα είναι διαθέσιμες.

Πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό ως ανερχόμενο ζήτημα Ενιαίας Υγείας είναι διαθέσιμες στο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο δημοσίευσε πρόσφατα η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων (FVE).