Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Το Blog του Επαγγελματικού Οδηγού Ιωαννίνων

  • Αρχική
    Αρχική Εδω θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις.
  • Ετικέτες
    Ετικέτες Προβολή λίστας ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.

Φέτα: Τέλος στο «πάρτι των ελληνοποιήσεων»

Η φέτα, ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας, ένα τυρί ταυτισμένο με την κτηνοτροφία στην Ήπειρο, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων. Η χαμηλή τιμή στο γάλα, οι αθρόες εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις, η απουσία διεπαγγελματικής οργάνωσης του κλάδου και η έλλειψη προστασίας στις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική είναι τα σημαντικότερα, όπως αναδείχθηκαν κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα. Επισημαίνεται ότι η φέτα αποτελεί το κορυφαίο εξαγώγιμο ελληνικό τυρί και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση της λίστας των 200 τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον όγκο παραγωγής.

Προμετωπίδα» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων χαρακτήρισε τη φέτα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

Ολυμπία Τελιγιορίδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η πιστοποίηση που κατάφερε να λάβει ως ΠΟΠ δεν είναι αρκετή και είναι μόνο τυπική, αφού στην πράξη παρουσιάζει προβλήματα και δεν εφαρμόζεται, κυρίως λόγω των απομιμήσεων».

Μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο: «Φέτα, το εθνικό μας προϊόν», που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο της 11ης Zootechnia, η κ. Τελιγιορίδου επισήμανε ότι η ελληνική αιγοπροβατοτροφία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά «φέρνοντας εισροή εισοδήματος πάνω από 1 δισ. ευρώ», λέγοντας χαρακτηριστικά «μιλάμε για το λευκό χρυσό».

Όμως, όπως τόνισε «εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε τη φέτα, στην οποία η χώρα μας έχει παράδοση από την αρχαιότητα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να την πάμε μακριά» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη «να μειωθούν φαινόμενα παρατυπιών και ελληνοποιήσεων γάλακτος, τα οποία εξαπατούν τους καταναλωτές και υπονομεύουν το προϊόν. Πρέπει να προστατέψουμε την αυθεντικότητα και την ταυτότητα του προϊόντος μας».

«Πρέπει να μπει τέλος στο «πάρτι των ελληνοποιήσεων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τελιδιορίδου και πρόσθεσε «η φέτα χάνει έδαφος στη διεθνή αγορά όχι μόνο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από λευκά τυριά που “πλασάρονται” ως φέτα, αλλά και λόγω των κακών πρακτικών κάποιων Ελλήνων παραγωγών».

Μεταξύ άλλων, η ίδια αναγνώρισε εκ νέου το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα μείωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Τονίζεται ότι βάσει των στοιχείων του 2017, η Ελλάδα παράγει 119.000 τόνους φέτας, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% (+4% έναντι του 2016) και καλύπτοντας έτσι το 10% της ζήτησης στην ΕΕ, που εκτιμάται σε 500.000 τόνους ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι από τις εξαγωγές φέτας, τα έσοδα για την Ελλάδα ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος, απασχολούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι, με επιπλέον 50.000 άτομα να απασχολούνται σε επιχειρήσεις προϊόντων σίτισης.

Τη διασφάλιση της ποιότητας της φέτας ως ΠΟΠ έθεσε ως το σημαντικότερο ζήτημα ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης ζήτησε να μη περάσουν από την ελληνική Βουλή οι παραπάνω συμφωνίες της Ε.Ε. με Καναδά και Νότιο Αφρική, ενώ κάλεσε όλους να αγωνιστούν το πρόβειο γάλα να φτάσει και να μη πέσει κάτω από το 1 ευρώ.

Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά και µεγάλα συµφέροντα που αγωνίζονται µε νύχια και µε δόντια να πάρουν τη φέτα και να τη µετατρέψουν από ένα εθνικό σε ένα ευρωπαϊκό προϊόν.

Πηγή:epiruspost.gr

 Μεταφορική Χαμπέζης - Μεταφορές - Μετακομίσεις σε όλη την Ελλάδα